Terugkommoment

Terugkommoment voor nieuwe bestuurders

Te hard rijden, afleiding of rijden onder invloed, het zijn slechts enkele problemen die zich voordoen in het Vlaamse verkeer. De Vlaamse Regering gaat hier graag de strijd mee aan. Dit wordt onder meer gerealiseerd door het volgen van een verplicht terugkommoment. Na het behalen van uw definitieve rijbewijs B moet u binnen 6 tot 9 maanden een terugkommoment boeken. Dit is van toepassing als u vanaf 1 oktober 2017 uw laatste voorlopig rijbewijs heeft aangevraagd óf als er een voorlopig of definitief rijbewijs is afgeleverd in een Vlaamse gemeente.

Inhoud en programma terugkommoment
Een terugkommoment in Vlaanderen duurt in totaal 4 uur. Het bestaat uit een introductie, het uitvoeren van praktijkoefeningen op een afgesloten terrein en afsluitend een groepsgesprek. Het praktijkgedeelte bestaat vooral uit het voorkomen van ongevallen, maar er hoeft geen praktijkexamen te worden afgelegd. De Vlaamse Regering wil met het terugkommoment in Vlaanderen het grote aantal ongevallen een halt toeroepen.

Terugkommoment boeken
Online een terugkommoment boeken voor uzelf? U ontvangt eerst een brief vanuit de Vlaamse Regering. Deze brieven worden al sinds februari 2019 verzonden aan mensen met een voorlopig of definitief rijbewijs. Vervolgens kunt u uw terugkommoment online boeken bij een erkende aanbieder. Zorg dat u tijdig deelneemt, want hiermee voorkomt u eventuele hoge boetes en consequenties vanuit de overheid.
 
Boek hier uw terugkommoment